Mama Moringa Moederdag Diner

7 May 2016

Mama Moringa Moederdag Diner

Vanavond mocht ik samen met 999 andere dames (en heren) genieten van een lekkere maaltijd voor een goed doel. In de Kromhouthal was tezamen door The Hunger Project en de Nationale Postcode Loterij een Mama Moringa moederdag diner georganiseerd. Er waren tal van leuke food-trucks zoals o.a. Meneer Temaki, Sla-gerei, de Dutch Weed Burger en de Bar Bar die voor allerlei lekkers zorgden, maar waar het eigenlijk om ging was natuurlijk de Moringa. Dit boompje met prachtige groene blaadjes zit tjokkievol voedingsstoffen. Even een greep uit all the goodness, er zit dus 7x zoveel vitamine C in als in sinaasappel, 4x zoveel Calcium als in melk, 2x zoveel eiwitten als in yoghurt and the list goes on.

Sublime Foodtruck

Ja, ik hoor die hersentjes al kraken, jullie denken vast dat dit “de nieuwe superfood is”. Maar het gaat nu even niet om ons… immers wij zijn prima in staat om voedzaam te eten hier in het Westen. Deze Moringa plantjes worden echter wel ingezet als “superfood” door The Hunger Project in gebieden waar het wat minder goed lukt om voedzaam te eten. Denk aan Ethiopië, waar Moringa ook van nature groeit, maar ook in Malawi en Oeganda zijn zij actief bezig om deze “wonderboom” op de kaart te zetten. Er is vooral aandacht voor de eerste 1000 levensdagen van de kinderen, omdat het in deze periode juist extra belangrijk is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en met het toevoegen van Moringa gaat de voedzaamheid van een maaltijd echt met sprongen vooruit.

Moringa poeder

Ik kende de Moringa plant al wel, omdat mijn oom het toevallig in de tuin heeft staan (uiteraard niet in Nederland want ze hebben veel zon en warmte nodig), maar eerlijk gezegd had ik geen idee van de extreme voedingswaarde! Ooit had een kennis ons erop gewezen dat Moringa een medicinale plant was, maar dat het zooo gezond was had ik nooit kunnen raden. De Moringa blaadjes kunnen gewoon als groente worden gegeten, maar veelal wordt het gedroogd en tot een poeder gemalen. Dit kun je dan toevoegen aan je maaltijd, sapjes en smoothies, maar je kan er ook een theetje van trekken. Ik vond het poeder heeeeeel lichtelijk naar matcha smaken, maar vooral naar blad. Als thee kwam de smaak erg in de buurt van de redi katoen thee die wij in Suriname gebruiken. Maar een culinair hoogstandje is het in elk geval niet. Mocht je zelf ‘s een keer de proef op de som willen nemen, ook Nederland heeft sinds een paar jaar een echte Moringa teler. Jouke van den Berg startte samen met Jane Sott in 2014 Moringa’s Finest, waar zij een ruim assortiment aan biologische Moringa producten aanbieden.

Moringa zaden

Het diner was een groot succes en voor elke aanmelding zal de Nationale Postcode Loterij  zo’n “wonderboom” bij een gezin in Ethiopië, Malawi of Oeganda planten. Goeie daad voor de dag, check!

You Might Also Like