FRISSE ZOMER NOEDELS – Májiàng liángpí

18 August 2016

Májiàng liángpí

Eén van de gerechten die ik in Beijing erg graag at was májiàng liángpí (麻酱凉皮)! Zodra de zomerzon zijn warmte begon te verspreiden doken overal de street-food stentjes op om enige verkoeling aan het smeltende volk te geven. Er zijn vele versies van liángpí (letterlijk koele huid) maar ze hebben allemaal de koude (transparante) noedels met saus gemeen. Mijn favoriet is uiteraard májiàng liángpí, koude noedels met julienne groente en een romige sesam saus. Heerlijk frisse zomer noedels en daarom perfect voor hete zomerdagen.

Dit recept is heel simpel, noedels, verse groente strips en saus, maar de smaken zijn top! Van mij mag het best pittig zijn, dus ik voeg er flink wat làjiāo (辣椒) aka pittige chili olie aan toe. Maar geen nood, de sesam saus blust de boel behoorlijk en de làjiāo die ik hoer gebruik is helemaal zo pittig niet.

Ik zal je de moeite van noedels maken besparen, niet omdat het heel moeilijk is, maar vooral omdat het toch best tijdrovend is. Vers gemaakte liángpí smaakt natuurlijk fantastisch. Zacht en glibberig, stevig maar niet taai… hmm misschien moet je het toch maar zelf proberen te maken. Probeer ‘s dit of dit recept en laat mij dan even weten of het de moeite waard was. Maar goed, we houden het lekker makkelijk en gebruiken rijst noedels. Je kan eventueel ook udon gebruiken als je dat lekkerder vind.

De simpelste versie van dit gerecht bestaat uit niet meer dan noedels met saus, maar voor mij is het niet compleet zonder komkommer en koriander. Je kan er nog van alles aan toevoegen waardoor het vullender en voedzamer wordt, maar het is allemaal optioneel.

Ingredienten (voor 4)
400 gr platte rijst noedels
julienne komkommer
bosje koriander, grof gehakt
julienne wortel (optioneel)
gebakken tofu strips (optioneel)
geblancheerde taugé (optioneel)
lenteui in ringen (optioneel)
4 teentjes knoflook
5 el zwarte chinkiang azijn
2 el light soy sauce
1 el suiker
1 el sesam olie
200 ml groente bouillon
4 tl  làjiāo (辣椒) aka pittige chili olie
4-8 el sesam pasta

Bereidingswijze
Week de noedels in koud water voor 30 min. Vervang het water daarna voor kokend heet water en laat weken  net voorbij al dente. Giet af en plaats de noedels in ijskoud water.
Maak de saus door knoflook, azijn, soy saus, suiker en sesam olie in de keukenmachine te vermalen. Meng vervolgens samen met de bouillon.
Laat de noedels uitlekken en mix met de làjiāo.
Schep een flinke hoop noedels in een kom samen met de komkommer, koriander, saus en een stevige lepel sesam pasta.
Tast toe en waan je met iedere hap die je neemt in Beijing op een hete zomer dag ;)

Neem ook een kijkje bij mijn andere recepten voor nog meer lekkers.

You Might Also Like