SCHUIMPJES – meringues op z’n Surinaams

14 February 2017

Schuimpjes

Schuimpjes noemen we in Suriname ook wel soentjis (kussen). Mijn lieve omaatje wist altijd de heerlijkste schuimpjes te maken! Als ik bij oma Coba thuis kwam had ze standaard een blik vol schuimpjes in de kast staan. Nog voor ik goed en wel binnen was had ik al wat lekkers en een kopje thee (of in de zomer een glaasje ‘soft’) in de hand en dan gingen we lekker kletsen. Ik denk nog vaak terug aan deze fijne momenten.

Maar schuimpjes dus. Je kan ze in alle geuren en kleuren maken, maar ik vind ze met een lichte citroensmaak toch het lekkerst. En dan het aller allerlekkerst vind ik het eigenlijk wanneer ze nog een beetje klef zijn van binnen. Menig patissier draait zich nu om in het graf, maar ach lekker is lekker of het nou “hoort” of niet ;)

Schuimpjes

Traditioneel maken we deze schuimpjes gewoon door de eiwitten lekker stijf te kloppen met citroenrasp en voegen er geleidelijk suiker aan toe. Dit werkt helemaal prima, maar ik wilde het ‘s anders proberen. Dus maakte ik een Italiaanse meringue met citroenrasp. Daarvoor heb je wel een suikerthermometer nodig, of hele goede vingers. Hoe dan ook beide methodes werken top, sprinkles erbij en in de oven.

Schuimpjes

Proost lieve oma!

Ingrediënten
4 eiwitten (M)
rasp van 1 citroen
280 gr suiker
120 gr water
musketzaad

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 110 °C
Klop de eiwitten samen met de citroenrasp tot zachte pieken.
Kook het suiker en water samen tot ongeveer 120 °C.
Giet de hete suikersiroop geleidelijk bij de eiwitten en blijf op hoge snelheid kloppen.
Als de meringue het meeste van z’n warmte kwijt is, is het klaar om in een spuitzak te stoppen en ‘soentjis’ te spuiten op wat bakpapier.
Nog wat kleurige sprinkles erop en dan zijn ze klaar voor de oven.
Na ongeveer 40 min zijn ze klaar. Mocht je ze wat droger willen dan laat je ze wat langer staan op een lagere temperatuur.

You Might Also Like